انواع پلی پروپیلن شیمیایی (کوپلیمر) و گریدهای آن
برای رفع نقطه ضعفهای پلی پروپیلن در حین پلیمریزاسیون به آن یک مونومر اضافه میکنند و پلی پروپیلن شیمیایی یا کوپلیمر تولید میکنند.
پلی پروپیلن و انواع آن :
پلی پروپیلن یک پلیمر گرمانرم میباشد که در یک بازه گسترده از کاربردها شامل فیلم و ورق، قالبگیری دمشی، قالبگیری تزریقی، بستهبندی غذایی، نساجی، تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی، لوله، کاربردهای صنعتی و ساختمانی و ساخت اجزاء خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، پلیمر تولیدشده از تکپار پروپیلن بهطور معمول در برابر حلالهای شیمیایی، بازها و اسیدها مقاوم است.پلی پروپیلنها به دو دستهی هموپلیمر و کوپلیمر دسته بندی میشوند، پلی پروپیلنهای نساجی در دسته هموپلیمر و پلی پروپیلن شیمیایی در دستهی کوپلیمر دسته بندی میشوند.
از نقطه نظر خواص فیزیکی و مکانیکی تفاوت پلیپروپیلن هموپلیمر و کوپلیمر در مقاومت ضربهای، استحکام کششی و سختی است. پلیپروپیلن هموپلیمر با اینکه استحکام کششی و سختی بالاتری نسبت به پلیپروپیلن شیمیایی کوپلیمر دارد ولی نقطه ضعف اصلی آن مقاومت ضربهای آن است. در واقع پلیپروپیلن هموپلیمر شکنندهتر از پلیپروپیلن کوپلیمر شیمیایی است.
این ضعف در دماهای پایین و به ویژه زیر صفر بیشتر خود را نشان میدهد. به همین جهت پلیپروپیلن هموپلیمر در تولید قطعات تزریقی که در معرض ضربه و دمای پایین قرار میگیرند، کمتر استفاده میشوند.
با افزودن مونومر اتیلن در حین پلیمریزاسیون پروپیلن، پلیپروپیلن شیمیایی تولید شده است که نقطه ضعفهای هموپلیمر را ندارد. پلیپروپیلن کوپلیمر مقاومت ضربهای بالاتری نسبت به پلیپروپیلن هموپلیمر دارد. با تنظیم مقدار اتیلن اضافه شده به ساختار پلیمر، تنظیم مورفولوژی کوپلیمر، تنظیم نوع کریستالیزاسیون و همچنین تنظیم وزن مولکولی میتوان میزان مقاومت ضربهای را در پلی پروپیلن شیمیایی تنظیم و تا حد خوبی بالا برد. البته باید توجه داشت که بالا بردن مقاومت ضربهای پلیپروپیلن به قیمت کاهش سختی و سفتی پلیمر انجام میپذیرد.
همچنین اضافه کردن اتیلن به ساختار پلیپروپیلن حین پلیمریزاسیون پروپیلن، نظم ساختاری پلیپروپیلن را کاهش میدهد. کاهش نظم ساختاری هم به نوبه خود باعث کاهش میزان تبلور (کریستالیزاسیون) در پلیپروپیلن شیمیایی میشود. با توجه به ساختار شکننده بلورها، دلیل افزایش مقاومت ضربهای پلیپروپیلن کوپلیمر نسبت به پلیپروپیلن هموپلیمر کاهش بلورینگی است.
پلی پروپیلن شیمیایی (کوپلیمر) چیست؟
کوپلیمر( پلی پروپیلن شیمیایی) (PPC) نوعی ماده پلیمری است که از ترکیب یک یا چند کومونومر با پلی پروپیلن تولید می شود.
کومونومر خاص مورد استفاده و غلظت آن در کوپلیمر را می توان برای دستیابی به ویژگی های مورد نظر، مانند انعطاف پذیری بهبود یافته، مقاومت در برابر ضربه، شفافیت یا سایر ویژگیهای خاص تنظیم کرد.
پلی پروپیلنهای شیمیایی در طیف وسیعی از صنایع و محصولات، از جمله قطعات خودرو، مواد بسته بندی، وسایل پزشکی، اقلام خانگی و غیره کاربرد دارند. تفاوت اصلی بین پلی پروپیلن کوپلیمر و هموپلیمر در این است که پلی پروپیلن کوپلیمر سخت تر و بادوام تر از پلی پروپیلن هموپلیمر است. علاوه بر این، پلی پروپیلن کوپلیمری نسبت به پلی پروپیلن هموپلیمر دارای استحکام ضربه بالایی است.
انواع پلی پروپیلن شیمیایی ( کوپلیمر):
پلیپروپیلن کوپلیمر خود نیز به دو دسته کوپلیمر بلاک و رندوم تقسیم میشود.
در پلیپروپیلن بلاک کوپلیمر بخشهای اتیلنی در بین بخشهای مشخص پروپیلن در طول زنجیره پلیمری قرار دارند، در حالی که در پلیپروپیلن رندوم کوپلیمر مونومرهای اتیلن به صورت نامنظم و جدا از هم در طول زنجیره پلیمر قرار دارند.
پلی پروپیلن شیمیایی رندوم شفاف :
این ویژگی باعث میشود که اندازه ذرات اتیلن در ساختار پلیمر بسیار کوچک شده و باعث پخش نور نمیشود، به همین جهت این نوع کوپلیمر شفاف است. برای افزایش شفافیت در پلیپروپیلن رندوم کوپلیمر از عوامل هستهزا نیز استفاده میشود. عوامل هستهزا باعث توزیع شدن یکنواخت کریستالهای پلیپروپیلن و در نتیجه ریزتر شدن آنها میشود. بنابراین کریستالهای ایجاد شده باعث تفرق نور نمیشوند و پلیمر شفاف دیده میشود. در پلیپروپیلن بلاک کوپلیمر، تفاوت ضریب شکست نور در نواحی پروپیلنی و نواحی اتیلنی باعث پخش شدن نور و در نتیجه مات شدن پلیمر میشود. بنابراین این نوع پلیپروپیلن را به سادگی میتوان از روی ظاهر آن از دیگر انواع پلیپروپیلن تشخیص داد.
به لحاظ مقاومت مکانیکی، پلیپروپیلن بلاک کوپلیمر مقاومت ضربهای بالاتری نسبت به پلیپروپیلن رندوم کوپلیمر دارد. دلیل این امر آن است که انرژی ضربه در بین بخشهای اتیلنی و پروپیلنی جذب میگردد.
پلی پروپیلنهای شیمیایی یا همان کوپلیمرها به دلیل خواص ضربه پذیری بالا – مقاومت خوب و درجه رونروای پایین در صنایع خودروسازی – صنایع تولید ورق موجدار پلی پروپیلنی- تولید لوله و اتصالات پلی پروپیلنی (لوله سبز و لوله سفید پلی پروپیلنی ) کاربرد دارند .
برخی از گریدهای پلی پروپیلن شیمیایی که در ایران تولید میشوند عبارتند از :
(PP 440L) مواد پلی پروپیلن شیمیایی EP440L از خانواده کوپلیمر و تولید پتروشیمی جم میباشد و در ساخت قطعات خودرو استفاده میشود پلی پروپیلن شیمیایی با گرید PP 440L تولید پتروشیمی جم مناسب در صنایع خودرو سازی – مناسب جهت تولید جعبه باتری خودرو – و….
پلی پروپیلن شیمیایی با گرید PP 440G تولید پتروشیمی جم مناسب جهت تولید انواع ورق موجدار- مناسب در صنعت کوتینگ لوله های فلزی آب و صنایع گاز و …..
پلی پروپیلن شیمیایی با گرید PP MR230 تولید پتروشیمی مارون مناسب در تولید قطعات سفت و خاص پزشکی – و…..
پلی پروپیلن شیمیایی با گرید PP R40 تولید پتروشیمی شازند اراک مناسب جهت تولید انواع جعبه باتری ماشین – مناسب جهت تولید انواع قطعات سفت و سخت – مناسب جهت انواع ظروف محکم مورد نیاز صنایع کشاورزی و مرغداری و ….
پلی پروپیلن های شیمیایی یا همان کوپلیمرها نسبت به هموپلیمرها دارای MFI ( درجه رونروای ) پایین تری هستند و به همین جهت از مقاومت بالاتری نسبت به هموپلیمرها برخوردار بوده و خاصیت ضربه پذیری بیشتری دارند.
دیدگاه (2)
سلام لطفا بفرمایید پلی پروپیلن اتصالات لوله سفید آب از چه گردید هایی ساخته میشود
سلام
معمولا گریدهای MR230 , R60, 440G , 332C در ایران استفاده میشوند