پلی اتیلن سبک گریدهای LH 0075 و 0190 و کاربرد آن ها در صنعت لمینیت اکستروژن
یکی از پرمصرف ترین مواد پلیمری در صنایع مختلف پلی اتیلن سبک میباشد،این پلی اتیلن با گریدهای مختلفی در پتروشیمی تولید و عرضه میشود.
دو مورد از گریدهای تولیدی، گرید پلی اتیلن LH 0075 یا مواد 0075 ، پلی اتیلن سبک گرید فیلم (Film) و پلی اتیلن سبک با گرید LFI2119 یا اصطلاحا پلی اتیلن 190 میباشند که جز پرمصرف ترین پلی اتیلنهای سبک بشمار میآیند .
اصلی ترین مورد مصرف پلی اتیلن سبک LH 0075 0190 در لمینیت اکستروژن میباشد.
فرآیند لمینت یا کوتینگ با پلی اتیلن سبک بصورت اکستروژن میباشد که به آن لمینیت اکستروژن نیز گفته میشود.
لمینیت اکستروژن یا کوتینگ چیست ؟
لمینیت اکستروژن یا کوتینگ یعنی چسباندن دویاچند فیلم بهم توسط مواد مذاب پلی اتیلن(PE) یا پلی پروپیلن(PP) ویاترکیبات آنها بهم که باعث چسبندگی فیلمها به یکدیگر میشود.
این روش به صرفه ترین روش لمینیت میباشد زیرا برخلاف روش چسبی که به ان لمینیت سرد یا چسبی گفته میشود هنگام عبور فیلم از تونل هوای گرم مقداری چسب تبخیر شده وعلاوه بر این خاصیت ضد آب بودن به فیلم میدهد.
همچنین در موارد خاص میتوان از پلیمرهای بهداشتی بجای چسب استفاده کرد که در سمت مقابل چسبهای بهداشتی بسیار گرانتر از پلیمرهای بهداشتی میباشند.
باید به این نکته توجه داشت که در لمینیت اکستروژن ضخامت فیلم بسیار در قیمت تمام شده موثر میباشد و این ضخامت به مشخصات فنی اکسترودر و T-Die نصب شده بر روی دستگاه و همچنین ترکیبات مواد مصرفی و نیروی انسانی متخصص بستگی دارد.
کاربرد فیلم پلی اتیلن سبک گریدهای LH 0075 و 0190 در تولید:
باتوجه به اینکه فیلم پلی اتیلن ذاتا خاصیت ضد آب بودن دارد یکی از مهمترین خاصیت آن ضد آب نمودن فیلمی هست که یک لایه پلی اتیلن روی ان کوت یا لمینیت میگردد.
به عنوان مثال در زمینه تولید لیوان های کاغذی وقتی روی کاغذ یک لایه پلی اتیلن کوت گردد، به لیوان های کاغذی خاصیت ضد آب بودن داده و به راحتی میتوان داخل ان نوشیدنی های گرم ریخت و مصرف نمود.
در صورتیکه بخواهید نوشیدنی سرد بریزید باید هر دوسمت کاغذ کوت گردد.این یکی از ملموسترین روشهای کوتینگ میباشد.
انواع لمینیت اکستروژن:
نایلون لمینت به دلیل استفاده های گوناگون در بسته بندی و حفاظت از مواد مختلف، در انواع مختلفی تولید می شود. برخی از انواع نایلون لمینت عبارتند از:
1-نایلون لمینت دو لایه: این نوع لمینت شامل دو لایه نایلون و پلی اتیلن(پلی اتیلن سبک ) است و برای بسته بندی موادی مانند قهوه، چای، تنقلات و غیره استفاده میشود.
2- نایلون لمینت سه لایه: این نوع لمینت شامل لایههایی از نایلون، پلی اتیلن و آلومینیوم است و برای بستهبندی موادی مانند محصولات پروتئینی، مواد غذایی خشک، داروها و غیره استفاده میشود.
3- نایلون لمینت چهار لایه: این نوع لمینیت شامل لایههایی از نایلون، پلی اتیلن، آلومینیوم و پلی آمید است و برای بسته بندی موادی مانند ماهی، گوشت، مرغ و غیره استفاده میشود.
4- نایلون لمینت پنج لایه: این نوع لمینت شامل لایههایی از نایلون، پلی اتیلن، آلومینیوم، پلی آمید و پلی استر است و برای بستهبندی موادی مانند مواد غذایی تازه، محصولات لبنی، محصولات نانوایی و غیره استفاده میشود.
5- نایلون لمینت شش لایه: این نوع لمینت شامل لایههایی از نایلون، پلی اتیلن، آلومینیوم، پلی آمید، پلی استر و اتیل وینیل استر است و برای بستهبندی موادی مانند میوهها، سبزیجات و غیره استفاده میشود.
موارد مصرف لمینیت اکستروژن :
از لمینیت یا همان اکستروژن کوتینگ میتوان در صنایع مختلف استفاده کرد .
یکی از این صنایع صنعت نساجی و گونی بافی میباشد که میتوان سطح پارچه و گونی را با استفاده از مواد پلی اتیلن سبک لمینیت کرد.
.پر مصرفترین گریدی که در تولید گونی پلاستیکی و پارچه اسپان باند کاربرد دارد مواد پلی پروپیلن PPZ30S میباشد .
این گرید تولید پتروشیمیهای مارون و اراک بوده و در بسته بندیهای 25 کیلوگرمی تولید و عرضه میشود .
لمینت لایه محافظ پوششی میباشد که بر روی سطح خارجی پارچه یا رولهای گونی ساده جهت تولید انواع کیسه لمینتدار و جامبوبگ با ضخامت حدود 18 میکرون الی 20 میکرون قرار میگیرد و این کار مانع نفوذ رطوبت داخل کیسه گونی میگردد.
توجه داشته باشید که لمینت (کیسه لمینت) موجب ممانعت نسبی از نفوذ رطوبت میشود و به هیچ عنوان گونی را 100 درصد ضد آب نمیکند. در صورتی که ممانعت از رطوبت بیشتر مد نظر باشد معمولا استفاده از لایه پلی اتیلن (نایلون)در داخلی گونی توصیه میشود.
تفاوت بین استفاده از کیسه لمینت و لایه پلی اتیلن در این است که، تا چه اندازه عدم نفوذ رطوبت اهمیت دارد. به هر حال باید توجه کنید که گونی ها در حالت استاندارد، 100 درصد ضد آب نیستند. این فرآیند در واقع لمینیت پلی پروپیلن با پلی اتیلن سبک نام دارد .
Comments (1)
متشکرم