اگر قالب مواد پلاستیک مسیر هوا (AIR VENT) نداشته باشد چه اتفاقی میافتد؟
عیوب قطعات تزریق پلاستیک یکی از اتفاق های شایع در تولیدی قطعات به وسیله دستگاه تزریق پلاستیک است. قطعات پلاستیکی مختلف با استفاده از قالب گیری و تزریق پلاستیک ساخته می شوند ولی این تولیدی ها در برخی موارد با بعضی عیب ها و مشکلات همراه هستند و به همین دلیل یکی از کار های اصلی صاحبان این صنایع یافتن عیب ها و دلایل وجود و از بین بردن آن ها است. عیوب قطعات تزریق پلاستیک موجب می شود قطعه تولیدی دچار مشکل و به نوعی بدون استفاده باشد و بدین ترتیب نمی توان از آن قطعه استفاده کرد و قطعه تولیدی فقط وقت و سرمایه شرکت را به هدر خواهد داد، یکی از علل شایع بروز مشکل قطعه تزریقی نداشتن مسیر هوا و یا گرفتگی مسیر هوای قالب در تزریق پلاستیک میباشد که در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت.
انواع مختلف عیوب قطعات تزریق پلاستیک
ساخت نمونه های اولیه و محصولات به وسیله قالب تزریق یک هنر و علم است. سطح بالایی از تخصص فنی و توجه به جزئیات نیاز است تا از اشتباه های کوچکی که برای شرکت های بزرگ در هنگام تولید انبوه قطعات موجب ضرر های سرسام آور می شود، جلوگیری کرد.
جلوگیری از چنین شرایطی نیاز به طراحی دقیق و حرفه ای دارد. در این متن به بررسی برخی از عیوب قطعات تزریق پلاستیک از جمله انسداد مسیر هوای قالب میپردازیم که میتواند در حین تزریق قالب مواد پلاستیک اتفاق بیفتد و روشهای جلوگیری از آن ها و همچنین تصحیح آن ها را مرور خواهیم کرد. عیوبی که در مورد آن ها بحث خواهیم کرد شامل موارد زیر خواهد بود.
- خطوط جریان
- علائم ریزش
- مسیر هوای قالب تزریق
- لایه لایه شدن سطح
- خطوط جوش
- تزریق های کوتاه
بیشترین اشتباهات توسط کارگر های تازه کار و بدون تجربه لازم و یا به دلیل ابزار نامناسب در اختیار آن ها، ایجاد می شود. در سمت مقابل، یکی از راه حل های خلاقانه برای کاهش این اشتباهات، استفاده از کارگران با تجربه و با استعداد در کنار استفاده صحیح از سخت افزار و نرم افزار است. پیدا کردن تیم مناسب از افراد با تخصص مرتبط مهمترین بخش این روند است.
خطوط جریان
توضیحات: خطوط جریان، رگه ها، الگو ها یا خط هایی هستند که معمولا رنگ متفاوتی دارند و از بخش قالب تزریق اولیه به عنوان پیامد مسیر فیزیکی و مسیر خنک کننده پلاستیک مذاب در جریان به حفره قالب تزریق ریخته می شوند. پلاستیک قالب تزریق سفر خود را از طریق قسمت ورودی به نام “دروازه” و به وسیله قسمت ورودی آغاز کرده و سپس درون حفره ابزار جریان یافته و سرد می شود (در نهایت سخت شده و تبدیل به جامد می شود).
علل: نقص در خط جریان ناشی از سرعت متفاوتی است که در آن پلاستیک مذاب جریان می یابد زیرا مسیر از طریق کانتورها تغییر می یابد و درون ابزار قالب خم می شود. این مورد از عیوب قطعات تزریق پلاستیک همچنین زمانی اتفاق می افتد که پلاستیک در بخش هایی با ضخامت دیواره متفاوت جریان می یابد، یا سرعت تزریق خیلی کم شده و باعث می شود پلاستیک در سرعت های مختلف جامد شود.
راه حل:
- سرعت تزریق و فشار را به حد مطلوب افزایش دهید، این امر باعث می شود حفره ها به درستی پر شوند (در حالی که اجازه نمی دهد پلاستیک مذاب در نقطه اشتباه شروع به خنک شدن کند). همچنین می توان دمای پلاستیک مذاب یا قالب مواد پلاستیک را بالا برد تا اطمینان حاصل شود که پلاستیک به اندازه کافی خنک نمی شود و مشکل ایجاد نمی کند.
- از گوشه ها و مکان هایی که ضخامت دیواره متفاوتی دارند دوری کنید تا از تغییرات ناگهانی جهت و سرعت جریان جلوگیری شود.
- دروازه را در یک نقطه در حفره ابزار با دیوارهای نازک قرار دهید.
علائم ریزش
توضیحات: علائم ریزش، دهانه های کوچک یا ریزش هستند که در مناطق ضخیم تر نمونه اولیه قالب تزریق هنگام انقباض در قسمت های داخلی محصول نهایی ایجاد می شوند و یکی از عیوب قطعات تزریق پلاستیک هستند. اثر آن ها تا حدودی شبیه به سوراخ های موجود در توپوگرافی است، اما به دلیل فرسایش ناشی از انقباض ایجاد می شوند.
علل: علائم ریزش در بیشتر موارد هنگامی ایجاد می شوند که زمان خنک شدن یا مکانیسم خنک کننده مناسب برای خنک شدن و تمیز کردن پلاستیک در هنگام قالب مواد پلاستیکزدن وجود نداشته باشد. آن ها همچنین می توانند در اثر فشار ناکافی در حفره یا دمای بیش از حد در دروازه ایجاد شوند. بخش های ضخیم قسمت قالب تزریق هر چه مساوی باشند، نسبت به قسمت های نازک به زمان خنک شدن بیشتری نیاز دارند و به همین دلیل علائم ریزش در این قسمت ها به وجود می آید.
راه حل:
- باید دمای قالب کاهش یابد، فشار نگهداری افزایش یابد و زمان نگهداری نیز طولانی شود تا امکان خنک سازی و پخت مناسب تر فراهم شود.
- کاهش ضخامت قسمت های ضخیم دیوار نیز باعث خنک شدن سریع تر می شود و به کاهش احتمال ایجاد عیوب قطعات تزریق پلاستیک نظیر علائم ریزش کمک می کند.
انسداد مسیر هوای قالب تزریق
توضیحات: حفره های خلا قسمت های هوای به دام افتاده در داخل یا نزدیک به سطح نمونه اولیه قالب تزریق هستند.
علل: حفره های خلا غالبا در اثر استحکام ناموزون بین سطح و قسمت های داخلی نمونه و یا انسداد مسیر هوای قالب اولیه ایجاد میشوند. این نمونه از عیوب قطعات تزریق پلاستیک می تواند هنگامی که فشار نگه داشتن کافی برای چسباندن پلاستیک مذاب در قالب وجود داشته باشد، تشدید شوند ( در این شرایط هوا را باید خارج کرد و در غیر این صورت هوا در داخل قالب گرفتار می شود). حفره های خلا همچنین می توانند به دلیل قالب گیری دو بخش غیر هم تراز نیز به وجود آیند.
راه حل:
- دروازه را در ضخیم ترین قسمت قالب قرار دهید.
- از پلاستیک هایی که کمتر چسبناک هستند استفاده کنید. این کار باعث می شود هوای کمتری به دام بیافتد زیرا هوا می تواند با سرعت بیشتری فرار کند.
- فشار نگهداری و همچنین زمان نگهداری را افزایش دهید.
- اطمینان حاصل کنید که قطعات قالب کاملا هماهنگ بوده و با یکدیگر به شکل کامل هم تراز هستند.
لایه لایه شدن سطح
توضیحات: لایه لایه شدن سطح یکی از عیوب قطعات پلاستیک است و به شرایطی گفته می شود که لایه های سطحی نازک به دلیل داشتن ماده آلاینده روی قسمت ظاهر می شوند. این لایه ها مانند روکش ظاهر می شوند و معمولا می توان آن ها را مانند پوست از روی قطعه جدا کرد.
علل: مواد خارجی که به داخل پلاستیک مذاب می روند از محصول نهایی جدا می شوند، زیرا آلودگی و پلاستیک نمی توانند با یکدیگر پیوند برقرار کنند. این واقعیت که آن ها نمی توانند پیوند برقرار کنند نه تنها در ظاهر نمونه اولیه بلکه در قدرت آن نیز تأثیر دارد. این آلاینده به عنوان یک گسل موضعی که در پلاستیک به دام می افتد عمل می کند. وابستگی بیش از حد به عوامل رها سازی قالب نیز می تواند باعث لایه لایه شدن شود.
راه حل:
- قبل از قالب گیری، پلاستیک را به طور دقیق و کامل خشک کنید.
- دمای قالب را افزایش دهید.
- گوشه ها و محل های دور زدن تیز را در طراحی قالب صاف کنید تا از تغییرات ناگهانی جریان مذاب جلوگیری کنید.
- برای کاهش یا از بین بردن وابستگی به مواد رها سازی قالب و کاهش عیوب قطعات تزریق پلاستیک، بیشتر بر روی مکانیسم تخلیه تمرکز کنید.
خطوط جوش
توضیحات: خطوط جوش در حقیقت بیشتر شبیه یک خط تلاقی هستند که پلاستیک های مذاب هنگام برخورد از دو قسمت مختلف قالب به یکدیگر می رسند. این خطوط پر تکرار از عیوب قطعات تزریق پلاستیک هنگامی به وجود می آیند که مواد مذاب از دو طرف به یک نقطه می رسند.
علل: خطوط جوش در اثر پیوند نامناسب دو یا چند جبهه جریان در هنگام جامد شدن بخشی از پلاستیک مذاب ایجاد می شود.
راه حل:
- دمای قالب یا پلاستیک مذاب را بالا ببرید.
- سرعت تزریق را افزایش دهید.
- طرح را به شکلی تنظیم کنید که الگوی جریان به صورت یک منبع واحد باشد.
- از پلاستیک کمتر چسبناک یا پلاستیک با دمای ذوب پایین استفاده کنید.
انسداد مسیر هوای قالب در تزریقهای کوتاه
توضیحات: همانطور که از نام این اصطلاح پیدا است، تزریق های کوتاه می تواند به عنوان موقعیتی توصیف شود که یک تزریق قالب کوتاه انجام می شود. این بدان معنی است که پلاستیک مذاب به دلایلی به طور کامل حفره قالب را پر نمی کند، در نتیجه بخشی از قطعه پلاستیکی وجود ندارد. محصول نهایی به دلیل ناقص بودن، غیر قابل مصرف است و این یکی از اصلی ترین عیوب قطعات تزریق پلاستیک است.
علل: تزریق کوتاه دارای دلایل متفاوتی است. کالیبراسیون نادرست از میزان تزریق و یا ظرفیت قالب پلاستیکی می تواند منجر به کم بودن مواد پلاستیکی برای پر کردن حفره ها شود. اگر پلاستیک خیلی چسبناک باشد، ممکن است قبل از اشغال کامل تمام حفره ها، جامد شود و منجر به تزریق کوتاه شود. تکنیکهای نامناسب هوا زدایی یا انسداد مسیر هوای قالب تزریق نیز میتواند منجر به تزریق های کوتاه شود زیرا هوا در آن به دام می افتد و راهی برای فرار ندارد. مواد پلاستیکی نمی توانند فضایی را که هوا یا گاز اشغال کرده را پر کنند.
راه حل:
- برای کم کردن عیوب قطعات تزریق پلاستیک از مدل پلاستیک با چسبناکی کمتر و جریان پذیری بالاتر استفاده کنید. این مدل پلاستیک می تواند سخت ترین حفره ها را پر کند.
- دمای قالب و یا ذوب را افزایش دهید تا از این طریق گردش پذیری نیز افزایش یابد.
- مسیر هوای قالب تزریق پلاستیک را بهینه کنید
هواگیری قالب توسط مسیر هوای قالب تزریق
هوای محبوس درون قالب میتواند از طریق مسیر هوای قالب تزریق تعبیه شده در مرز قطعه گیری قالب به خارج از آن منتقل شود. در صورتی که این هوای محبوس خارج نشود ، توسط فشار وارده از جانب مواد جاری در راهگاه فشرده و نتیجتاً در گوشه ی کویته محبوس میگردد. در پی آن ، هوای محبوس از نفوذ مواد به قالب جلوگیری کرده و نقوصی را نیز به همراه خواهد داشت . به علاوه، فشردگی هوای محبوس میتواند به میزانی باشد که موجب داغ کردن و سوزاندن مواد مذاب اطرف شود.
خارجسازی قطعه از قالب
همانطور که پیشتر ذکر گردید ، نیمه ی پشتی قالب به نام نیمه ی پَران شناخته میشود. دلیل این نامگذاری به علت عملکرد آن در خروج قطعه از قالب مواد پلاستیک است. این نیمه شامل سیستم پَران ( که ماهیچه ی قالب به آن متصل میشود ) و صفحه ی پشتیبان میباشد. سیستم پَران در حقیقت متشکل از صفحه ، جعبه و پین های پَران است. زمانی که واحد گیره ی دستگاه تزریق دو نیمه ی قالب را از یکدیگر جدا میسازد، میله ی پَران ، سیستم پَران را فعال میکند . این میله صفحه ی پَران را به داخل جعبه ی پَران هدایت کرده که این نیز به نوبه ی خود موجب جلو رانده شدن پین های پَران به سمت قطعه ی قالبگیری شده میگردد. در نتیجه ، فشار وارده توسط پین های پَران باعث بیرون راندن قطعه از فضای کویته ی قالب میشود. قالبهای تزریق پلاستیک عموماً به گونه ای طراحی میگردند که قطعه در هنگام باز شدن به شکلی مطمئن در نیمه ی پَران مستقر بوده و راهگاه و همچنین اسپرو از نیمه ی تزریق کاملاً جدا گردند .
دیدگاهتان را بنویسید